Barion Pixel
christmas 4707366 scaled

Az ajándékozás története

Az ajándékozásról, valamint az ezzel járó szeretetről és melegségről szól, és úgy tűnik, hogy az ajándékozás már olyan régóta létezik, mint az emberiség. Az alábbiakban részletezzük az előzményeket.

Manapság rengeteg okból adunk ajándékot: születésnapok, karácsonyok, esküvők, eljegyzés, ballagás, valentin nap, babavárások, gyógyulás, évfordulók és így tovább. Vannak nagy iparágak, köztük a virágzó online piac, amelyek elkötelezettek az ajándékok létrehozásával és értékesítésével, amelyek lehetővé teszik az elfoglalt emberek számára, hogy megtalálják a megfelelő típusú ajándékot, amellyel bármilyen alkalomra megajándékozhatják valakit, amelyet megfelelőnek tartanak.

Vessünk egy pillantást az ajándékozás történetére, hol kezdődött és hogyan fejlődött az idők során.

Az ajándékozás dátumai a barlanglakók napjaihoz, ahol még ebben a primitív kultúrában is az ajándékozást az egymás iránti szeretet és ragaszkodás kimutatására használták. Dokumentált, hogy minél bőkezűbben ad egy férfi, annál könnyebben vonzza magához a nőt. Az ajándékozást státuszszimbólumként is értelmezték, amikor a törzsek vagy klánok vezetői nagyra értékelik azok hozzájárulását, akik részesei voltak egy fontos eredménynek. Mi a fenének voltak ezek az ajándékok, hallom, hogy kérdezed! Bármi lehet egy szokatlan alakú sziklából, vagy egy fa kéregéből, egy állati fogból vagy más természetes eredetű tárgyakból. A szerszámok fejlesztésével az ajándékok kidolgozottabbá váltak, és lyukakat fúrtak a kövekbe és a csontokba, hogy a nyakláncokon is megjelenhessenek.

A korai egyiptomiak ajándékokat adtak fáraóiknak, akik hatalmas piramisokat építettek, hogy vagyonukat a túlvilágra tárolják, és bálványokat állítottak elő bálványimádásuk alátámasztására. A római korban az emberek szerencsejelzőkkel ajándékozták meg egymást, ez a hagyomány évszázadokon át nyúlt vissza, és később hatással volt a nyugati civilizációra.

A Yucatec Maya gyakorolt, egy rituális ajándékozási szertartás. Egy ünnepi nap után a közösség gyakran összegyűlt, hogy megosszon egy kis csemegét vagy ajándékot. De bármi legyen is az alkalom, mindig a vének szolgáltak először.

A „pottlatch” (lásd a fotót) egy ajándékozási lakoma volt, amelyet az indián kultúrák több ezer éve gyakoroltak. Ezt a szokást különleges alkalmakkor, például születéskor, halálozáskor és esküvőkön tartották be. A figyelem az ajándékozón volt, nem az ajándékozón, és gyakran a legnagyobb presztízssel rendelkező család adta a legpazarabb ajándékokat.

A rómaiak hagyománya volt, hogy a császárnak és egymásnak szerencsejelzőket, úgynevezett strénákat ajándékoztak, többnyire babérgallyakat (Strenia istennő ligetéből), fügét, mézeskalácsot és datolyát. Ez a Saturnalia idején történt. A Saturnalia egy ókori római ünnep volt Szaturnusz isten tiszteletére, december 17-én tartották, majd később december 23-ig tartó ünnepségekkel bővült. Az ünnepet áldozással a Szaturnusz-templomban, a Forum Romanumban, nyilvános lakomával, majd privát ajándékozással, folyamatos bulival és karneváli hangulattal ünnepelték.

A középkorban az ajándékokat a király személyes kegyének biztosítására vagy háborús hűség kimutatására használták. Ezenkívül a menyasszony családja adott ajándékot eljegyzéskor, ezeket az ajándékokat hozományként ismerték, és az érméktől a nemesfémekig, vagy akár egy szarvasmarha-, kecske- vagy birkacsordaig terjedhettek. Ezt a gyakorlatot Európában évszázadokon át folytatták, és egyes kultúrákban ma is létezik hozomány.

Ma az ajándékozás mindennapi kultúránk része, és meghatározza, hogy kik vagyunk, és milyen üzenetet szeretnénk küldeni ajándékunkkal. Az ajándékokat minden alkalomra és ünnepre adják, és az egymással való kommunikáció és önmagunk kifejezésének eszközei. A mai karácsonyi ajándékozás hagyománya a nyugati világban részben a három bölcs ajándékaihoz kötődik, akik Jézus születésekor ajándékoztak. A druidák minden újév elején ajándékot készítettek szent növényüknek, a fagyöngynek, ez a modern karácsonyi ünnepek szimbólumává is vált.

Mi történik, ha ajándékozunk?

  • Boldogabbnak érezzük magunkat – Tanulmányok kimutatták, hogy az ajándékozók boldogabbnak és jobban érzik magukat saját életükben.
  • Javítja lelkiállapotunkat: A kutatások szerint az ajándékozás javíthatja az ember lelkiállapotát. Ha boldognak érezzük magunkat az adakozással kapcsolatban, az jó közérzetet ad, ami viszont javítja mentális egészségünket.
  • Társadalmi kapcsolat: Az ajándékozással nemcsak érzéseinket fejezzük ki, hanem erősebb kapcsolatot építünk ki a megajándékozotttal, aki viszont jobban érzi magát.
  • Fertőző: Amikor egy személy ajándékot kezd adni, nemcsak a megajándékozott, hanem a körülötte lévők is elkezdenek ajándékozni.

A történelem legnagyobb ajándéka
Az egyének közötti ajándékozás hagyománya folyamatosan nőtt Európában. Így vált szokássá a nemzetek közötti barátság, szomszédság és béke kifejezéseként is. Vitathatatlanul (és sokan nem értenek egyet) a történelem legnagyobb ajándéka, hogy Franciaország átadta az Egyesült Államoknak a Szabadság-szobrot a Függetlenségi Nyilatkozat 100. évfordulóján.

A történelem legdrágább ajándéka?
Az indiai Agra város közelében található a fehér márvány mauzóleum, amelyet a mogul császár, Shah Jahan (uralkodott 1628-1658) kedvenc felesége, Mumtaz Mahal számára épített; ez természetesen a Tádzs Mahal. Építésében mintegy 20 000 kézműves foglalkozott. Mai kifejezéssel nyugodtan mondhatjuk, hogy megfizethetetlen.

A legnagyobb
karácsonyi ajándékesemény: korai eredetétől messze eltér, ma inkább a gazdasági fejlődés és az iparosodás története, nem pedig egy vallási hagyomány növekedése.

Gazdag és híres ajándékozók

Hosszú története van annak is, hogy a gazdagok és híresek ajándékokkal fejezik ki szeretetüket. Ezek közül néhányat az alábbiakban sorolunk fel.

Babilon ősi függőkertjeit állítólag II. Nabukodonozor király ajándékozta honvágyó feleségének, Amytisznek.

Orlov Gergely gróf Oroszországban egy 198 karátos gyémántot adott Nagy Katalinnak, hogy visszaszerezze. (Nem működött)

Az első Fabergé tojást II. Sándor cár rendelte húsvéti ajándékként Mária Fedorovna császárnőnek.

Richard Burton egy 69 karátos, körte alakú gyémántot vásárolt Elizabeth Taylornak, amelyet az 1970-es Oscar-díjátadón nyakláncban viselt.

Végezetül megjegyezzük, hogy a kutatók azt találták – talán legtöbbünk számára nem meglepő módon –, hogy az ajándékok inkább az ajándékozó, mint a címzett örömét szolgálják. Tehát még ha retteg is a több szeméttől ezen a karácsonyon, csak lazítson, és hagyja, hogy anyósa válasszon ki valami szépet számotokra. Ez azt mutatja, hogy gondol rád, és meg akarja erősíteni a köteléket… vagy sem!

Vegyél ajándékot valakinek még ma, és tegyél boldoggá valakit, és érezd az ajándékozás szeretetét!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Cart
Your cart is currently empty.